Slide 5 of 5.

Földhő után naperőmű a Sportcsarnok energiafogyasztásának optimalizálására

A tavalyi évben kiépítésre került az önkormányzat saját beruházásaként a Sportcsarnok alatti területen 20 db, földhő kitermelésére alkalmas, egyenként 100 m mély fúrt kút, melyek két fölhőszivattyú segítségével az intézmény fűtési rendszerének kisebb módosításaival, a korábbi évek energiaigényéhez képest a gázfogyasztást a fűtési szezonban a tizedére csökkentették. 

A szivattyúk működése miatt azonban az elektromos áram felhasználás jelentősen megemelkedett, emiatt igény mutatkozott naperőmű kialakítására. Az önkormányzat előrelátóan, még éppen időben, a szaldóelszámolás felszámolása előtt megterveztette több közintézménye naperőműves rendszerét és időben engedélyeztette is a terveket. Igy a Sportcsarnok is csatlakozhatott azon intézmények sorához, amelyek naperőművekkel oldják meg az elektromos energiájuk előállítását (Városháza, Óvoda és Bölcsőde, Művelődési Ház, Egészségház). A sportcsarnok naperőművének üzembehelyezésre és átvétele sikeresen megtörtént.

A Sportcsarnok működése és kihasználtsága miatt igen magas óraszámban van nyitva és fogadja az érkező vendégeket, bérlőket. Ez természetesen azt is maga után vonja, hogy sok energia szükséges az infrastruktúra működtetéséhez. Az előzetes számítások és tervek szerint, a földhő és a napenergia használatával a gáz és az elektromos energia költségek minimálisra csökkennek, ezzel is jelentősen mérséklődnek az önkormányzat sportcsarnokkal kapcsolatos kiadásai.

Megszakítás