A TVB 40/2014.(IX.28.) számú határozata szerint: az esélyegyenlőség sérelme nem állapítható meg. Vagyis alaptalan és valótlan a Fidesz-KDNP képviselőjelöltjeinek, valamint a Fidesz-KDNP által támogatott polgármester-jelölt és képviselőjelöltek esélyegyenlőség megsértésére irányuló vádaskodása.

Szerkesztőbizottságunk tagjait megdöbbentette az újság szeptemberi számával kapcsolatos politikai arrogancia, amely kifogás formájában tett bejelentésben, az internet közösségi oldalain olvasható tartalmakban, a TVB-határozati elemek csak részbeni közzétételében, azok megtévesztő kommentálásában nyilvánult meg. A Fejér Megyei Területi Választási Bizottság 40/2014.(IX.28.) számú határozata is utal arra, hogy a szerkesztőbizottság a Rácalmás című kiadvány augusztusi 8. számának 3. oldalán pontosan megjelölte, hogy a lap hasábjain milyen módon, mikor, milyen tartalommal biztosít lehetőséget a bemutatkozásra. A tájékoztatás tartalmazta az anyag leadásának szeptember 8-i határidejét is. Továbbá a szerkesztőbizottság elnöke külön felhívta az érintettek figyelmét a határidő lejártára, továbbá azt is kérte, hogy küldjék meg a jelöltek bemutatkozó anyagát az augusztusi lapszámban közölt tartalmi kritériumoknak megfelelően. A választási bizottságnál magánszemélyként kifogást benyújtó dr. S.Cs., továbbá a Fidesz-KDNP jelöltjei és a szimpatizáns független jelöltek a kért tartalomnak megfelelő anyagot a szerkesztőbizottsághoz felhívás ellenére sem juttatták el, azonban olyan jellegű tartalmú és terjedelmű anyag megjelentetését kérte a kifogást benyújtó a szerkesztőbizottságtól,amelyek nem  feleltek meg az eredeti felhívásban közölt feltételeknek. A TVB álláspontja szerint: az esélyegyenlőség elvét éppen az sértette volna, ha a szerkesztőbizottság ezen ügy kapcsán a többi jelölthöz képest bővebb tartalmú, vagy más jellegű megjelentetést biztosít a kifogást benyújtó és jelölt társai számára.  Éppen ezért a kifogást elutasította a Fejér Megyei Területi Választási Bizottság az előzőekben már említett 40/2014.(IX28.) számú határozatával. A TVB-nek ezt a határozatát teljes terjedelmében elolvashatják Fejér megye hivatalos honlapján (www.fejer.hu) a választások 2014 aloldalon belül a “A TVB döntései 2014. évben” címszó alatt, valamint Rácalmás Önkormányzat hivatalos honlapján (www.racalmas.hu). Ezt azért tartjuk fontosnak hangsúlyozni, mert szeretnénk, ha Rácalmás lakói teljes körűen megismernék a Területi Választási Bizottság határozatát. A Fidesz-KDNP jelöltjei és szimpatizánsai ugyanis e közlemény készítésének időpontjában annak csak az általuk fontosnak tartott részét – szegregált információt – tettek közzé az általuk véleménynyilvánításra használt közösségi oldalakon. Az információk ez által megtévesztőek és helytelen következtetésekre adhatnak okot.

A szerkesztőbizottság ezért kötelességének érzi, hogy tájékoztatassa Rácalmás lakóit, választópolgárait az előzményekről, és az általa ismert tényekről. Mindenekelőtt szeretnénk, ha a Fejér Megyei Területi Választási Bizottság szeptember 28-án hozott határozatát teljes terjedelmében megismernék. A közösségi portálokról ugyanis nemcsak az esélyegyenlőségi részt hagyták le, hanem a határozat rendelkező része is hiányos, annak utolsó mondatát „lefelejtették”, miszerint „A Fejér Megyei Területi Választási egyebekben a kifogást elutasította.”

dr. S.Cs. négy észrevétele közül kettőt alaptalannak tartott a bizottság is.

Kifogásolta, hogy a Rácalmás újság szeptemberi számában megjelent cikluszáró polgármesteri beszámolóban részben ugyanazok az elemek köszönnek vissza, amelyek szerepelnek a Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület választási kiadványában. Schrick István kötelességének érezte, hogy a négyéves ciklus lezárásaként beszámoljon Rácalmás lakóinak az elvégzett munkáról az önkormányzat lapjában, mint ahogyan azt megtették más önkormányzati vezetők is. Az ismétlés oka pedig az, hogy a tényeket nem lehet többféleképpen előadni, leírni. Szerkesztőbizottságunk szerint ez nem főbenjáró bűn.

Hibáztunk viszont, amikor az „Új munkahelyek lehetősége egy sikeres kezdeményezéssel” című  cikk  végén szereplő adatok között átsiklottunk a „képviselőjelölt” kifejezésen, az nem tűnt fel, így benne maradt a közölt cikkben. Mentségünkre legyen mondva, hogy az írás tartalmát néztük át tüzetesen, és mivel a Vállalkozók Rácalmásért Egyesületről, a helyi vállalkozásokról szólt a cikk, fel sem merült bennünk, hogy az önkormányzati választásokkal kapcsolatba hozható lenne.

dr. S.Cs.-nek nem ez volt az első kifogása, amit benyújtott a választási bizottsághoz. Úgy véljük, hogy az előző kifogásaira vonatkozó elutasító választási bizottsági határozatokat is meg kell ismerniük Rácalmás polgárainak, annak ellenére, hogy azt dr.S.Cs. nem tette fel az általuk használt közösségi portálokra. Rácalmás Város Helyi Választási Bizottságához szeptember 15-én benyújtott kifogását a Fejér Megyei Területi Választási Bizottság a 38/2014.(IX.18.) számú határozatával utasította el. A döntést dr. S.Cs. nem hagyta annyiban, fellebbezett, ám a Nemzeti Választási Bizottság a 1351/2014. számú határozatával a kifogást érdemi vizsgálat nélkül elutasította. (A határozatok teljes terjedelemben megtekinthetők a  rácalmás önkormányzat hivatalos facebook oldalon.)

 

Üdvözlettel:

A Rácalmás című kiadvány
szerkesztőbizottsága